5D207589-5590-4E88-8D58-FDD7C330FF3E.jpeg 076B332A-E501-4779-9428-9B588867533B.jpeg 367C6B54-12A7-4023-AB22-113BB6946A34.jpeg 9C222782-A9F0-48F2-A8C6-00058DFCD79C.jpeg jongenshockey-siteheaderV3.jpg 6E517665-06FE-4FB0-9261-E5F277DAC770.jpeg
Mijn Team
Junioren
Zaalhockey
Senioren
Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast

Een mooi hockeyseizoen: hoe pak je dat aan?

18-9-2020
Nieuwsafbeelding
Het hockeyseizoen is begonnen! Iedereen wil plezier beleven op en rond het hockeyveld. Of je nou speler, trainer/coach, scheidsrechter, vrijwilliger of ouder bent en ongeacht het niveau dat je speelt. Plezier maak je samen en alles wat je doet draagt daaraan bij. Het gezamenlijk opruimen van de ballen, positief coachen of je vrijwillig inzetten voor jouw vereniging. Allemaal voorbeelden van sportief en respectvol gedrag.

We willen op AMVJ graag dat iedereen met plezier kan hockeyen, zichzelf kan zijn en zich positief kan ontwikkelen. Dat klinkt logisch maar hoe pak je dit aan? De KNHB vroeg het coaches, trainers, teammanagers, scheidsrechters, bestuurders, en natuurlijk spelers en speelsters. 

De komende weken zullen wij tips plaatsen over de volgende thema’s: afspraken maken, betrokkenheid van ouders, positief langs de lijn, enthousiasme uitstralen en de blauwe kaart. Deze tips worden ook verspreid aan de trainers, coaches en teambegeleiders van de juniorenteams. 

Thema 1: Afspraken maken
Het maken van onderlinge afspraken schept duidelijkheid bij alle betrokkenen. Afspraken kunnen op ieder niveau worden gemaakt: bijvoorbeeld tussen trainers/coaches en spelers en ouders, maar ook tussen spelers, coaches en de scheidsrechters. Als je van tevoren afspraken maakt – of het nou aan het begin van het seizoen is of voor een wedstrijd – dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Bovendien heb je de mogelijkheid om elkaar erop aan te spreken als het toch anders loopt.

Bekijk het filmpje goed om meer te weten te komen over het maken van afspraken met iedereen rondom het team. https://www.youtube.com/watch?v=g31zZNdv3xs&feature=emb_logo
 
 
Thema 2: Ouders betrekken bij het team en bij de club
Als teammanager en als coach kun je de ouders van het team vanaf het begin van het seizoen ook betrekken bij het team. Ook dat komt de sfeer alleen maar ten goede. Betrokken ouders kunnen hun kind namelijk positief stimuleren en bovendien een goed voorbeeld voor ze zijn, ook langs de lijn. Ouders die betrokken zijn bij het team zullen ook vaker een vrijwilligerstaak binnen de vereniging op zich nemen. Dat vergroot het clubgevoel én hockeyplezier!


Thema 3: Positief langs de lijn
Plezier op het veld komt voor een groot deel vanuit positiviteit langs de lijn. Het geeft spelers, coaches én scheidsrechters een enorme boost als zij op een positieve manier worden aangemoedigd door de toeschouwers. Moedig aan en geef complimenten, ook aan de tegenstander of de scheidsrechter, en focus op de dingen die goed gaan.


Thema 4: Teamgevoel

Enthousiasme uitstralen
Je eigen uitstraling heeft een aanstekelijk effect op de mensen om je heen. Dan kun je je voorstellen dat het uitstralen van enthousiasme, de positiviteit en de wil om je best te doen voor elkaar bij anderen kan vergroten. Enthousiasme komt terug in je houding, gedrag en de dingen die je zegt. En zelfs de kleinste dingen kunnen een groot effect hebben.
 
Interesse tonen
Je brengt aardig wat tijd door met je teamgenoten, andere ouders of medevrijwilligers tijdens het seizoen. Je spreekt dan vaak over hockey gerelateerde zaken, maar het is ook goed om interesse te tonen in de persoon zelf. Vraag eens hoe het met iemand gaat op school of werk of juist privé. Zo maak je ook op een andere manier kennis met elkaar, bouw je een band op en creëer je meer begrip voor elkaar.

Het goede voorbeeld geven
Goed voorbeeld doet goed volgen. En dan bedoelen we meer dan alleen het voorbeeld geven bij een oefening op de training. Als je wilt dat iets op een bepaalde manier gebeurt, dan helpt het als je het zelf ook op die manier doet of zegt. Op die manier help je iemand om zich niet alleen als hockeyer, maar ook als persoon verder te ontwikkelen.

Waardering en vertrouwen geven
Iedereen vindt een complimentje op zijn tijd fijn. Dat straalt waardering en vertrouwen uit en werkt motiverend. Ook het aangeven dat fouten gemaakt mogen worden heeft een positieve uitwerking op mensen. Het zorgt ervoor dat men beter wordt in wat hij of zij doet en vergroot het plezier, in welke rol je je ook bevindt binnen het team of op de vereniging.

Het filmpje van de KNHB is hier te vinden: https://www.youtube.com/watch?v=_58Xo28GaV0
 
16-6  Geen jeugdtrainingen
16-6  Witte rookavond D (online)
16-6  Witte rookavond 6E (online)
17-6  Geen jeugdtrainingen
17-6  Ophalen materiaal JR teams zonder...
17-6  Witte rookavond F (online)
30-6  Zomeravondhockey