367C6B54-12A7-4023-AB22-113BB6946A34.jpeg 5D207589-5590-4E88-8D58-FDD7C330FF3E.jpeg 6E517665-06FE-4FB0-9261-E5F277DAC770.jpeg jongenshockey-siteheaderV3.jpg 9C222782-A9F0-48F2-A8C6-00058DFCD79C.jpeg 076B332A-E501-4779-9428-9B588867533B.jpeg
Mijn Team
Junioren
Zaalhockey
Senioren
Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast

Spelbegeleiding

Bij JJ-hockey gaat het om:  plezier, veiligheid en leerzaamheid.

JJ-hockey is een opleidingstraject, waar winnen en verliezen ondergeschikt zijn aan de individuele ontwikkeling van het kind.

Maak kennis met de team- en spelbegeleider van de tegenpartij vóór aanvang van de wedstrijd:

Spreek aandachtspunten af (2 à 3) en vul die na afloop met elkaar in op het (digitale) wedstrijdformulier.

Let op het tenue van de kinderen (veiligheid!). Verplicht zijn:

* scheenbeschermers, onder de kousen;

bitje;

* Voor de keeper: bodyprotector, ook onder de trui.

Er wordt dus niet gespeeld in trainingsbroeken, jacks en truien over het tenue heen. Wel toegestaan zijn maillots en truien of pullies onder het tenue.

Spelen met handschoentjes aan is niet aan te raden. Zorg, dat de kinderen goed ingespeeld en dus warm zijn, als ze aan de wedstrijd beginnen. 

Spelleider

Taak van de spelleider is om twéé teams op een plezierige, veilige en leerzame manier een wedstrijd tegen elkaar te laten spelen.

Dat betekent, dat er niet voor elke overtreding hoeft te worden gefloten, zeker niet in het gebied tussen de twee scoringsgebieden of cirkels, maar juist wel binnen het scoringsgebied.

Dan is het met het oog op de veiligheid belangrijk om de eerste overtreding direct af te fluiten en een vrije slag (aanvallend of verdedigend) te laten nemen.

Alles wat onder "gevaarlijk spel” valt moet worden afgefloten. Geef er uitleg bij, zodat de kinderen spelbederf kunnen afleren.

Veel spelleiders hebben de neiging om allerlei overtredingen – inclusief shoot- te laten passeren uit angst om de wedstrijd "dood te fluiten”. Dit is een misvatting: kinderen leren juist sneller als ze gecorrigeerd worden en dat hoeft zeker niet ten koste van de vaart in de wedstrijd te gaan!

Een bully is i.v.m. de veiligheid voor de 3- en 6-tallen sterk af te raden! Bij de 8-tallen kun je er mee beginnen. De spelleider kan de bal in voorkomende gevallen vanaf de zijlijn in het spel rollen, waarbij alle kinderen op de vereiste afstand blijven (3, c.q. 5 meter).

Aarzel niet om een time out te nemen voor wat voor uitleg dan ook. JJ-hockey is ten slotte een opleidingsfase!

Tips bij een (te) groot verschil in speelsterkte:

Belangrijk is, dat je altijd overlegt met coach en spelleider van de tegenpartij én duidelijk uitleg aan de kinderen geeft over de stappen, die je wilt gaan nemen. Voorbeelden zijn:

   Strenger fluiten voor de tegenpartij;

   Minder streng fluiten voor de zwakkere partij;

   Ondersteuning van het zwakkere team: time out nemen en uitleg geven over wat te doen bij b.v. uitverdedigen of de taken, die bij een ieders positie horen;

   Grijp in, als het zwakkere team die taken niet goed uitvoert;(b.v. wie neemt waar een vrije slag)

   Geef de eerste bal bij een vrije slag "vrij”: de tegenpartij mag pas inlopen op de bal, als eerst een speler van het zwakkere team de kans heeft gekregen om de vrije slag aan te nemen.

   Laat de sterkere partij niet meer met de bal lopen: dat zal in het begin lastig zijn, maar uiteindelijk gaan ze elkaar beter aanspelen en meer samenspelen. Het geeft bovendien de zwakkere partij wat "ruimte” om ook op hun niveau aan spelen toe te komen.

   Eventueel opstelling van het sterkere team wijzigen: niet alleen je sterkste team neerzetten;

Wat je absoluut niet moet doen: 3x overspelen in het scoringsgebied! Omdat beide partijen daar niets van leren: het sterkere team is meer bezig met tellen dan met het spel en het zwakkere team blijft in de verdediging gedrukt en komt niet meer aan spelen toe.

Coach

Ook de coach heeft het recht op een time out. Maak daar echter gedoseerd gebruik van.

Advies t.a.v. het wisselen van spelers/speelsters: wissel snel door, laat een kind hooguit enkele minuten aan de kant, dan houdt het de concentratie vast en koelt niet af.

Geef kinderen liever een zgn. "duobaan” (twee kinderen delen samen een plaats) dan dat ze steeds op een andere plaats het veld in komen. Voor kinderen én coach rustiger en overzichtelijker.

Probeer kinderen op alle plaatsen te laten spelen zodat ze zich veelzijdig kunnen ontwikkelen.

JJ-hockey is vooral een sociaal gebeuren:

Laat de kinderen van beide partijen elkaar voor de wedstrijd even de hand schudden en na afloop feliciteren en/of bedanken voor de partij. Dat geldt uiteraard ook voor team- en spelbegeleiders.

Ga met beide teams wat drinken, biedt de begeleiding van de gasten koffie aan en vul met elkaar het digitale wedstrijdformulier volledig in.

 
 
4-4  Vervanging veld 1
27-6  Zomerstop
2-7  Panasj seizoensafsluiting
22-8  Ophalen materiaal JR selectie
22-8  1e trainingsweek selectieteams ABCD
23-8  Ophalen materiaal JR selectie
24-8  Ophalen materiaal JR - D categorie